به گزارش خبر گزاری ها، اواخر هفته گذشته یک هیأت دولتی از ایران به ریاست آقای “عسکر جلالیان”، معاون امور بینالملل و حقوق بشر وزارت عدلیه آن کشور، در کابل با ” امیرخان متقی”، سرپرست وزارت امور خارجه و “خلیلالرحمان حقانی”، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت کنونی افغانستان دیدار داشته و در مورد مهاجرین افغان مقیم ایران و انتقال زندانیان افغان از آن کشور به کشور متبوع شان، به بحث و تبادل نظر پرداخته اند.
این گزارش ها می افزاید که ضمن این دیدارها موضوعات مختلف مورد علاقه دو طرف و از جمله موضوع جلوگیری از اخراج اجباری افغان های بی سرپناه، تبادله زندانیان، رفتار مناسب نیروی انتظامی آن کشور با مهاجران، مبارزه با مهاجرت غیرقانونی، ایجاد یک میکانیزم مشترک و رفع مشکلات مهاجرین افغان مقیم ایران، مورد بحث دو جانب قرار گرفته است.
هرچند این بار نخست نیست که مقامات دولت های مختلف افغانستان چه در کابل و چه هم در داخل خاک ایران، خواهان رفتار انسانی از مقامات آن کشور با مهاجرین و آواره گان افغان مقیم آن کشور می گردند، ولی با این همه باز هم دیده می شود که افغانهای پناهنده در ایران و همچنان در کشور همسایه دیگر ما پاکستان، با انواع ظلم و ستم از سوی نیروی انتظامی این کشور ها و همچنان از سوی برخی از اتباع این کشور ها روبرو می باشند.
چنانچه همین توافق نامه تبادله زندانیان بین افغانستان و ایران سالها قبل از امروز و در زمان حضور نیرو های امریکایی در افغانستان (در سال ۱۳۸۵ خورشیدی) بین هردو کشور عقد گردیده است و هیأتی هم که حالا و در زمان حاکمیت امارت به افغانستان آمده خواهان عملی شدن همان توافقنامه است.
در حالی که همه روزه رسانه های خود آن کشور از اعدام و شکنجه افغانهای ستم کشیده در شهر های مختلف ایران گزارش می دهند و نیروی انتظامی آن کشور در این راستا، نه خود را پابند کدام تعهدی می دانند و نه هم قوانین اسلامی و انسانی قابل تطبیق در جهان را در این راستا، مانع اعمال ظالمانه خود می پندارند.
در همین حال آقای “عسکر جلالیان” معاون امور بینالملل و حقوق بشر وزارت عدلیه ایران قبل از آن که به کابل بیاید اعلام کرده بود که تعداد زندانیان ایرانی در افغانستان کمتر از ۱۰ نفر است وی افزوده بود که تلاشهایی از جانب حکومت ایران، برای انتقال آنها به کشور خود شان در جریان است، ولی در عین حال مقامات ایرانی می گویند که بیش از نود در صد زندانیان خارجی که در زندان های کشور ایران بسر می برند، اتباع افغانستان اند. یعنی از جمله در حدود ۷ هزار زندانی خارجی که در زندانهای آن کشور نگهداری میشوند تعداد ۶ هزار و ۶۲۰ نفر افغان هستند.
مقامات ایران در حالی بر موجودیت بیش از شش و نیم هزار تن افغان در زندان های آن کشور اعتراف دارند که روزانه ده ها جسد از آواره گان افغانی که در داخل خاک آن کشور می میرند و یا کشته می شوند، به شهر های مختلف افغانستان و به خصوص به مناطق مرزی نزدیک به ایران بازگشتانده می شوند که از این جمله تعدادی هم کسانی اند که بدست نیروهای انتظامی آن کشور به قتل رسیده اند و یا در زندان های نیروی انتظامی آن کشور حکم اعدام بر آنها تطبیق شده است.
چنانچه چندی پیش سازمان حقوق بشر ایران که در بیرون از مرز های آن کشور فعالیت دارد در یک گزارش خود نوشت که ۹۰ تن از شهروندان افغانستان از زمان سقوط حکومت اشرف غنی در کابل و حاکمیت طالبان در سال ۲۰۲۱ میلادی در ایران اعدام شدهاند. بر اساس این گزارش از آغاز سال جاری میلادی، ۴۹ نفر و فقط در ماه اکتوبر سال جاری میلادی ۱۳ تن افغان در ایران اعدام شدهاند.
اگر به این اعداد و ارقام توجه کنیم و همچنان در روشنی این گزارش، تطبیق معاهده تبادل زندانیان بین دو کشور را بررسی کنیم متوجه می شویم که ایران در این جا هم طبق میل خود و بدون اندک توجه به حقوق انسانی اتباع آواره افغانستان عمل می کند و به اصطلاح معروف افغانی با استفاده از “ناخن افگار” افغانها، آن گونه که دلش خواست معاهدات دو جانبه و حتی چند جانبه را چرخش می دهد.
اگر روی این نکته بچرخیم که ایران چه مقدار به معاهده دوجانبه تبادل زندانیان با افغانستان ارج گذاشته یا این که حاکمان آن کشور و حتی برخی از اتباع آن، تا چه حدی اتباع بی سرپناه افغان مقیم در آن کشور را به دیده یک انسان نگریسته اند، شاید بحث به درزا بکشد که به گونه طبیعی این سطور جای آن نیست، ولی با همه حال آمدن هیأتی از وزارت عدلیه و دادگستری ایران به کابل و تأکید روی عملی شدن توافق تبادله زندانیان را به فال نیک می گیریم و امیدواریم با عملی شدن این توافق نامه گوشه یی از مشکلات فراوان افغانهای آواره و زندانی در ایران کاسته شده و زمینه بهبود اوضاع در این زمینه مهیا گردد. والسلام
ـــــــــــــــــــــــ
برای اخبار و تبصره های بیشتر به کانال خبری تلگرام، ویب سایت و صفحه فیسبوک ما بپیوندید
Telegram:
https://t.me/+Vy9GsPl90MY3NjVl
Web:
FB page:
https://www.facebook.com/Gaheez-News-گهیځ-نیوز-۱۰۵۷۷۲۲۹۹۲۸۴۹۰۳/