در اواخر هفته ایکه گذشت وزارت سرحدات، اقوام و قبایل کشور اعلام کرد که سرپرست این وزارت بر بنیاد دستور مستقیم رهبری حکومت یک منطقه ایرا در ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس ارزیابی نموده تا یک گذرگاه جدید ترانزیتی میان افغانستان و ترکمنستان ایجاد شود، همچنان ذبیح الله مجاهد سخنگوی مرکزی حکومت نیز در این رابطه اظهار داشت که هزینه ساخت این مسیر مشخص شده و تلاشها برای عملی سازی این پروژه جریان دارد.
همچنان اتاق تجارت و سرمایهگذاری کشور، ایجاد بندر و گذرگاه ترانزیتی جدید با ترکمنستان را برای رشد و توسعه تجارت و اقتصاد کشور مفید میداند چنانچه معاون اتاق تجارت و سرمایهگذاری در این زمینه می گوید که بندری که در بالا مرغاب ساخته خواهد شد، برای واردات آرد، روغن و سایر مواد خوراکی به کشور بهترین بندر خواهد بود و از حکومت مرکزی تقاضا کرد تا هرچه زودتر کار نصب و ترمیم وسایل و سامان آلات مورد ضرورت برای ساخت و ساز این بندر را به ساحه مورد نظر انتقال دهد. این در حالی است که افغانستان هم اکنون دو بندر دیگر در آقینهی فاریاب و تورغندی هرات با ترکمنستان فعال دارد.
افزون بر این، بندر حیرتان با ازبکستان، شیرخان بندر کندز و بندر آی خانم تخار با تاجکستان، بندر اسلامقلعه هرات و بندر زرنج نیمروز با ایران، بندر سپین بولدک، بندر تورخم و غلام خان در خوست با پاکستان به عنوان بنادر مهم تجارتی کشور نقش مهمی را در راستای داد و ستد کالا ها با کشور های همسایه و ترانزیت با این کشور ها بازی میکنند.
طبعاً ایجاد و فعال سازی بندر جدید آن هم با یک کشور مهم آسیای میانه اهمیت قابل ملاحظه در راستای رشد و انکشاف معاملات بازرگانی افغانستان با کشور های همسایه در آسیای میانه دارد و بدون شک این اقدام ما را از انحصار بی درنگ بر دو همسایه شریر ما (ایران و پاکستان) تا حد زیادی مستغنی خواهد ساخت.
از سوی دیگر این اقدام دولت افغانستان در رابطه به فعال سازی بندر جدید در مرز مشترک با ترکمنستان در حالی برداشته می شود که همسایه همیشه نشسته در سنگر ما ( پاکستان) با بهانه های میان تهی و بی اساس، گذرگاه تورخم را که یکی از گذرگاه های اصلی عبور و مرور مردم و انتقال اموال تجاری بین دو کشور پنداشته می شود که بار ها این گذرگاه بین هردو کشور بسته شده است و هر چند پس از وقفه چندین روزه آن را به روی عبور و مرور عابرین پیاده گشود اما بازرگانان و راننده گان عراده جات مملو از اموال تجارتی، هنوز هم شکایت دارند که پاکستان اجازه عبور و مرور به این عراده جات را به دو سوی خط فرضی دیورند نمی دهند در حالیکه از روز بسته شدن تا حال بیش از یک میلیون دالر خساره به بازرگانان هردو طرف وارد گردیده است.
هموطنان ما بیاد دارند در ابتدای حضور نیروهای متجاوز امریکایی در افغانستان و جمهوریت قلابی حاکم در کشور، هنگامی که بیشترین اتکای واردات ما به خصوص اتکای وارد نمودن مواد غذایی چون آرد و روغن بر پاکستان بود، آن کشور با عادت همیشگی خود از ناخن افگار می گرفت و با بهانه های مختلف به عراده جات مملو از مواد غذایی چون آرد و روغن اجازه نمی داد تا داخل خاک افغانستان شوند و به این ترتیب باعث کاهش شدید مواد غذایی در کشور ما و افزایش سرسام آور نرخ آن می گردیدند، که با گشوده شدن بندر ها و گذرگاه های تجارتی با کشور های همسایه، به این انحصار طلبی پاکستان پایان داده شد و مردم ضرورتمند ما توانستند مواد خوراکی مورد نیاز شان را نسبتاً با نرخ مناسب بدست بیاورند.
به همین دلیل و با اتکاء بر همین مثال عملی است که می گوییم هرقدر تجارت و بازرگانی ما با کشور های دیگر منطقه افزایش می یابد و به هر اندازه ایکه انحصار داد و ستد بازرگانی ما بر دو همسایه فرصت طلب و استفاده جوی ما( ایران و پاکستان) کاهش می یابد به خیر مردم و کشور ما خواهد بود.
از سوی دیگر این نکته را نیز نباید فراموش کرد که داد و ستد بازرگانی با هر کشور دور و نزدیک منطقه باید بر اساس منافع ملی مردم و کشور ما استوار باشد و معاملاتی که در این میان به مملکت و مردم ما نفعی از آن نمی رسد باید از آن اجتناب صورت گیرد.
با در نظر داشت این همه، گشایش گذرگاه جدید ترانزیتی میان افغانستان و ترکمنستان را به فال نیک می گیریم و امیدواریم گسترش داد و ستد تجارتی بین دو کشور بتواند زمینه ساز کاهش انحصار افغانستان بر راه های ترانزیتی با برخی از کشور های استفاده جو و شرارت پیشه در همسایگی ما گردد. چیزی که سالهاست مردم افغانستان از آن رنج می برند و سالهاست این کشور های استفاده جو از هر فرصتی برای تخریب افغانستان و منافع سیاسی و اقتصادی آن، صرف نظر نمی کنند. والسلام
ـــــــــــــــــــــــ
برای اخبار و تبصره های بیشتر به کانال خبری تلگرام، ویب سایت و صفحه فیسبوک ما بپیوندید
Tel:
https://t.me/+Vy9GsPl90MY3NjVl
Web:
FB page:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61550054700162