معماری
خانه / کتابخانه / تحلیل او تبصره / گشایش دوباره گذرگاه “تورخم”؛ اما…!

گشایش دوباره گذرگاه “تورخم”؛ اما…!

به گزارش رسانه‌ها دیروز جمعه ۲۴ سنبله، گذرگاه مرزی تورخم که در امتداد خط فرضی دیورند که یکی از مهم ترین گذرگاه های عبور و مرور مردم و اموال تجارتی بین افغانستان و پاکستان به حساب می رود، پس از نه(۹) روز مسدود ماندن، به روی مسافران و عراده جات حامل کالاهای تجاری میان دو کشور بازگشایی شده است.
همزمان با گشایش این گذرگاه، یکی از مقامات در اتاق تجارت مشترک پاکستان و افغانستان گفته که بازرگانان هر دو کشور طی این مدت، به دلیل مسدود بودن مرز تورخم روزانه پنج میلیون دالر خساره دیده‌اند و این درحالیست که قیمت مجموعی صادرات و واردات میان دو کشور در جریان سال مالی گذشته حدود هشت میلیارد دالر است که بیش از یک هفته مسدود ماندن مرز، این روند را به شدت آسیب رسانیده است.
این بار نخست هم نیست که مقامات پاکستان با بهانه های میان تهی و بی معنی تنش های مرزی میان دو کشور را دامن می زند و بعد با بستن راه به روی عابران پیاده که بیشتر آنان بیماران و یا پایوازان مسافران اند و در قدم دوم هم ضرر بیشتر را هم بازرگانان و باغداران افغان می بینند که مارکیت های پاکستان را بازار خوب و سهلی برای میوه ها و سبزیجات خویش می پندارند.
اما طبیعی است که اگر مارکیت های پاکستان، بازار خوب و در فاصله نزدیک برای صادرات میوه تازه افغانستان شمرده می شود، به همان گونه افغانستان هم مارکیت بسیار خوبی برای ده ها قلم جنس تولیدی کارخانه جات پاکستانی به حساب می آید و علاوه بر آن، مسیر تجارتی افغانستان راه سهل، ارزان و کم مصرف برای عبور و مرور کاروان های تجارتی پاکستان به کشور های آسیای میانه و برعکس آن به حساب می رود.
اما متأسفانه طی سالیان متمادی گذشته نظام های حاکم در این جا، بنا بر دلایل مختلف بدون درک درست اوضاع و همچنان بدون سنجش دقیق معاملات تجاری بین افغانستان و کشور های همسایه، تحت تأثیر بازار ها و فابریکات تولیدی پاکستان قرار داشته اند.
در این مدت نه تنها مارکیت های ما بازار خوبی برای اجناس تولیدی فابریکه های تولیدی پاکستان و ایران بوده، بلکه وضعیت همیشه به گونه ای جلوه داده شده است که اگر مسیر تجارتی ما با پاکستان و ایران مسدود گردد، مردم ما شاید از بی غذایی و بی دوایی همه یکجا تلف خواهند شد.به همین دلیل بوده که حکام مستبد و حیله گر این دو کشور همسایه برای همیشه نه تنها بازار های سرحدی ما بلکه حتی بزرگترین مارکیت های تجاری ما در پایتخت کشور ما را در سیطره خود داشته و بر آن حاکم بودند.
طی بیش از بیست سال حضور نظامی و ملکی امریکا و کشور های استعمارگر غربی در این جا شاهد بودیم که همسایگان شریر ما (پاکستان و ایران) نه تنها همه بازار های ما را تحت سیطره ظالمانه خود داشتند بلکه بیشتر از آن پول رایج خود را حتی در بازار های مرکزی ما رایج ساخته و ارزش پول افغانی را ضرب صفر می ساختند.
از آن گذشته با مسدود ساختن مرز مشترک تورخم در موسم صادرات میوه های افغانی، که بزرگترین قلم صادرات افغانستان به این کشور ها و به خصوص پاکستان را تشکیل می دهد، تا حدی که صد ها تُن میوه تازه باغداران افغان، بار در لاری ها بدون کدام موجب در عقب دروازه های مرزی فرسوده می شد و به دهقان مظلوم افغان، هزاران دالر زیان وارد می آمد، یکی دیگر از نشانه های ظلم و تعدی این همسایگان و به خصوص پاکستان در حق افغانستان است.
با توجه به این همه و با نگریستن عمیق به وقایع و فجایعی که در طول سالیان متمادی گذشته تنها در مرز های مشترک و در امتداد خط استعماری دیورند، بر افغانهای بخت برگشته صورت گرفته، لازم است تا دولتمردان کنونی افغان با استفاده از تجربه نظام های فاسد گذشته روی چند نکته مهم ذیل توجه و تمرکز داشته باشند:
• تمرکز روی واردات اقلام و اجناس تولیدی پاکستان را به صفر کاهش داده راه های بدیلی برای آن در دراز مدت جستجو کنند.افغانستان نباید بیش از این به حیث مارکیت فروش تولیدات با کیفیت و بی کیفیت کشورهای همسایه به خصوص پاکستان و ایران مبدل گردد.
• جلو تبلیغات و اشتهارات مراکز صحی پاکستان و اجناس تولید شده کشور های همسایه که خانه به خانه مردم ما را اشغال کرده باید کنترول گردد و کمپنی ها و مراکز صحی کشور های همسایه نباید اجازه داشته باشند در داخل خاک ما به بازار یابی بپردازند.
• برای میوه تازه و خشک و همچنان سایر محصولات زراعتی و تولیدی باغدران و دهاقین افغان که بنا بر ضرورت به بازار های ایران و پاکستان می روند باید بازار های متبادلی جستجو گردیده و اتکای بیش از حد به مارکیت های این دو کشور و به خصوص پاکستان باید به حد اقل آن کاهش یابد.
• تلاش جدی باید صورت گیرد تا از مداخلات گاه و بیگاه، بی جا و بجای پاکستان و ایران و حتی از حضور بی رویه اتباع این دو کشور در داخل خاک کشور و در بین فابریکات تولیدی کشور جلوگیری صورت گیرد.
درست است که کشور و مردم جنگ زده ما اکنون دچار هزار گونه مشکل اند ولی یقین داریم که با این اقدامات ابتدایی و اندک ترین توجه به سطح تولیدات داخلی در کشور، به حیث نخستین گام ها، یقین داریم که پاکستان و هم ایران در مقابل افغانستان به زانو درخواهند آمده از قلدری و زور گویی دست برداشته و دیگر گاه و بیگاه از ناز و عشوه بیجا بر جانب افغانی دست خواهند کشید. والسلام
ـــــــــــــــــــــــ
برای اخبار و تبصره های بیشتر به کانال خبری تلگرام، ویب سایت و صفحه فیسبوک ما بپیوندید
Tel:
https://t.me/+Vy9GsPl90MY3NjVl
Web:

صفحهء اصلی


FB page:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61550054700162

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قالب وردپرس