معماری
خانه / کتابخانه / تحلیل او تبصره / تنش و بحران در شبه قاره هند؛ کدام یک از دو کشور اتومی برنده خواهد بود؟

تنش و بحران در شبه قاره هند؛ کدام یک از دو کشور اتومی برنده خواهد بود؟

احمدضیاء رحیمزی

وضعیت نظامی و سیاسی در شبه قاره هند بین دو کشور دارای اسلحه اتومی( هند و پاکستان) هفته گذشته زمانی بسوی بحران و تشنج رفت که بتاریخ ۲۲ اپریل سال جاری میلادی در منطقه “پہلگام” مربوط به کشمیر تحت اداره هند، ضمن یک حمله مسلحانه ۲۶ تن از اتباع هندی که غرض سیاحت به آنجا رفته بودند، در حمله افراد مسلح ناشناس کشته شدند و مقامات مسؤول در دهلی جدید بار ملامت این واقعه را بر دوش اسلام آباد انداخت.

پس از این حملۀ مرگبار افراد مسلح در منطقۀ “پهلگام” در کشمیر تحت ادارۀ هند، دهلی جدید از اقدامات شدید برضد پاکستان خبر داد، از آن جمله تعلیق یک قرارداد مهم آب بین دو کشور بود و کاهش جدی سطح روابط دیپلوماتیک بین دو کشور همسایه و برخی اقدامات دیگر که عکس العمل های مشابهی از سوی پاکستان را هم در پی داشت.

در همین ضمن “ویکرم میسری”، معاون وزارت خارجه هند، ضمن یک کنفرانس مطبوعای گفت که کشورش معاهده “آب‌های سند” با پاکستان را به حالت تعلیق درمی آورد و به همین گونه ویزه‌های اتباع پاکستانی سفر کرده به هند را لغو اعلام کرد و آنان ۴۸ ساعت مهلت دارند تا خاک هند را ترک کنند.

معاون وزارت خارجه هند همچنان افزود که شمار چشمگیری از کارمندان سفارت هند در اسلام آباد از خاک پاکستان خارج خواهند شد و از مستشاران نظامی پاکستان در سفارت این کشور در دهلی جدید خواسته شده تا هرچه عاجل تر خاک هند را ترک گویند.در این ضمن و پس از کشته شدن این سیاحان هندی در کشمیر، “نارندرا مودی”، صدراعظم هند که سفر مهم خود به عربستان را نیمه تمام گذاشته و به دهلی برگشته بود، جلسه عاجل امنیتی کابینه را برگزار کرد.

از سوی دیگر این اقدامات هند، اسلام آباد را نیز بر افروخته ساخت و دست به برخی اقدمات بالمثل زد، حکومت پاکستان نیز به دیپلوماتان و اتباع هندی مقیم کشور خود، دستور خروج از آن کشور را صادر کرد و پرواز های خطوط هوایی که پس از پرواز، بر فراز هوای پاکستان بصوب کشور های مطلوب خود می رفتند، اجازه عبور از فضای کشورش را نداد.

هردو کشور تنها به این امر هم بسنده نشدند،  بلکه طی چند روز گذشته چندین بار نیروهای زمینی دو کشور نیز با همدیگر در امتداد مرز مشترک درگیر شده اند ولی تا حال هردو کشور از درگیری مفصل و همه جانبه در دو سوی مرز مشترک اجتناب می نمایند.

آنچه در کشمیر تحت سیطره هند اتفاق افتاد مسؤولیت آن را گروهی “جبهه مقاومت” که شاخه‌ای از لشکر طیبه پنداشته می‌شود، بدوش گرفت، گروهی که هند ادعا دارد از جانب اسلام آباد حمایت و تسلیح می شود و آنچه طی هفته گذشته در کشمیر تحت سیطره هند اتفاق افتاد،  بدترین حمله به غیرنظامیان در هند پس از حمله مسلحانه شبه نظامیان برخوردار از حمایت پاکستان در سال ۲۰۰۸ در بمبئی به حساب می‌آید و این حمله باعث شد تا آرامش نسبی چند سال گذشته در کشمیر تحت کنترول هند را برهم زند.

معاون وزیر امور خارجه هند روز چهارشنبه۲۳ اپریل پس از یک نشست فوق‌العاده کابینه امنیتی کشور متبوعش به خبرنگاران اظهار داشت که ارتباطات این حمله با عوامل خارجی در جلسه فوق‌العاده شورای امنیت ملی هند بررسی شده و تصمیم بر آن شده تا اقدامات لازم علیه پاکستان اتخاذ گردد.

حکومت هند ضمن اقدمات تلافی جویانه خود “معاهده آب‌های سند” را که در سال ۱۹۶۰ میان هند و پاکستان امضاء شده بود، به حالت تعلیق در آورد و اظهار داشت تا زمانی که پاکستان حمایت خود از تروریزم را خاتمه ندهد این معاهده آب بین دو کشور به حالت تعلیق خواهد ماند که این اقدام هند نه تنها حکومت پاکستان بلکه حلقات سیاسی و مردم ایالت سند پاکستان را نیز مشوش ساخته است.

با توجه به این که گروه ” لشکر طیبه” و سایر گروه های جدایی طلب کشمیر در فعالیت های خود علیه حکومت هند، از حمایت همه جانبه اسلام آباد و به خصوص سازمان استخبارات ارتشی آن کشور ” آی، ایس، آی” برخوردار است، حدس زیاد بر این است که اقدام اخیر گروه مذکور که در آن ۲۶ تن از سیاحان هندی به قتل رسیده است، نیز به امر یا خواهش حلقات استخباراتی ارتش پاکستان صورت گرفته باشد.

نباید فراموش کرد که اسلام آباد فقط چند روز قبل از اتفاق افتادن این واقعه در کشمیر تحت تصرف هند، هیأت بلند رتبه ای به ریاست معاون نخست وزیر و وزیر خارجه آن کشور ( محمد اسحاق دار) به کابل فرستاد و تلاش کرد روابط ناهموار خود با کابل را اندکی هموار سازد و از سوی دیگر با اخراج جبری صد ها هزار تن از مهاجرین افغان مقیم پاکستان مقامات افغان را به نحوی درگیر مسایل داخلی خود ساخته و همچنان نشان دهد که باز هم برگ برنده در مقابل کابل، در اختیار اسلام آباد است.

حال اگر با توجه به آن چه که در بالا ذکر شد به حادثه اخیر اتفاق افتاده در کشمیر تحت کنترول هند بنگریم، هر چند حلقات سیاسی و نظامی در اسلام آباد پس از اقدامات تلافی جویانه دهلی جدید در پاسخ به این   واقعه در کشمیر هندی، دچار نگرانی و اضطراب شده اند و تنها اقدام یا پاسخی که می توان روی آن حساب کرد، همانا مسدود ساختن فضای کشور شان به روی پرواز های هندوستان، شمرده می شود، ولی با این هم با توجه به این که این دو کشور ( پاکستان و هندوستان) مجهز به اسلحه پیشرفته و ارتش نسبتاً نیرومندی می باشند، جنگ تمام عیار بین این دو کشور برای منطقه پر آشوب و به خصوص قاره آسیا که همین اکنون از چند ناحیه ابرهای مهیب جنگ بر فضای آن سایه افگنده است، به نفع هیچ کدام از این دو کشور  و منطقه پنداشته نمی شوند.

اما در عین حال اگر با این همه، وضعیت همه جانبه منطقه و به خصوص دو کشور  نشانه گرفته بسوی همدیگر (هند و پاکستان) را دقیق ارزیابی کنیم و با توجه به وضعیت داخلی هردو کشور در مورد اختلافات و تنش بمیان آمده در جنوب شرق آسیا توجه کنیم با وضاحت دیده می شود که هند در این میان دست بالایی دارد.

به همین گونه تنش ها و اختلافات سیاسی در داخل و بیرون حکومت کنونی اسلام آباد، مخالفت های مسلحانه در امتداد خط دیورند و ایالت بلوچستان، فساد همه گیر در ادارات دولتی و حتی در صفوف ارتش پاکستان و ده ها عامل دیگر اند که باعث ضُعف حکومتداری و ضُعف نیروی ارتشی در پاکستان و به خصوص در مقابله با هند شمرده می شود.

اما با این هم نباید فراموش کرد که در حال حاضر و در حالیکه همه جهان اسلام و به خصوص کشور های عربی دچار تنش و آشوب ناشی از تجاوز اسرائیل و قتل عام مردم فلسطین اند، افروخته شدن جنگ دیگری در شبه قاره آسیا و بین هند و پاکستان به هیچ صورت به نفع جهان اسلام شمرده نمی شود، هر چند اگر جنگی بین هند و پاکستان در می گیرد، دلیل و علت آن همانا سیاست های ناشیانه و کم اندیشانه اسلام آباد و حکام سیاسی و نظامی آن کشور خواهد بود. “والسلام”

ـــــــــــــــــــــــ

برای اخبار و تبصره های بیشتر به کانال خبری تلگرام، ویب سایت و صفحه فیسبوک ما بپیوندید

 

Telegram:

https://t.me/+Vy9GsPl90MY3NjVl

Web:

https://www.gaheez.af/

FB page:

https://www.facebook.com/Gaheez-News-گهیځ-نیوز-۱۰۵۷۷۲۲۹۹۲۸۴۹۰۳/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قالب وردپرس